Wel een beetje spannend om een week met een groepje mensen die je niet kent op een tjalk te gaan zitten, hoe zal dat uitpakken!!? Het bleek allemaal erg mee te vallen, het was een heel leuke groep mensen en we hebben allemaal ontzettend genoten van de zeiltocht en het verblijf op Terschelling.

De Arend is een prachtige ruige oude zeiltjalk met een knus interieur en heel comfortabele slaaphutten en een goed uitgeruste keuken waarin de meest heerlijke maaltijden bereid werden. Ook de toilet en de douche zijn ruim en van alle gemakken voorzien.

Bij aankomst worden we begroet door de stoere schipper Michiel , zijn vrouw Ieke en scheepsmaatje Hans die ons met het schip over de ruige zee naar Terschelling zullen loodsen.

Na alle bagage in de hutten te hebben gebracht, worden we getrakteerd op een heerlijke kop erwtensoep bereid door Ieke, en krijgen we enige uitleg van de schipper over het schip en welke taken de gasten zullen vervullen tijdens de vaartocht naar Terschelling.

Scheepsmaat Hans leert ons het een en ander over scheepsknopen en het hijsen van de zeilen, die volledig op mankracht gehesen moeten worden door middel van touwen. Je bent op het schip niet alleen gast maar tegelijk ook bemanning, en het is heel leuk om even te ervaren hoe het voelt om matroos te zijn op het schip.

We varen op de motor de haven van Workum uit richting de afsluitdijk. Eenmaal de sluizen gepasseerd worden de zeilen gehesen, en varen we met de wind in de zeilen over de waddenzee. Tegen een uur of elf begint het te schemeren en besluit Michiel om op de waddenzee te overnachten en voor anker te gaan. We eten en drinken met z�n allen wat op het dek en genieten van de schitterende luchten en de magische sfeer en de stilte zo op open zee. ’s Morgens vroeg om vijf uur word het anker weer gehesen en word de tocht voortgezet. De wind is enigszins gaan liggen, maar Michiel besluit toch de zeilen te hijsen, en het schip word zowaar voortgestuwd door een licht briesje.

Bij aankomst in de haven van Terschelling word het schip aangemeerd tussen de andere een twee en driemasters, en het eerste wat we gaan doen is een fiets huren, om over het hele eiland heen naar de diverse voorstellingen en attracties te kunnen fietsen. Het is heerlijk om even helemaal los te zijn van alle beslommeringen en verplichtingen in het dagelijks leven, en je helemaal over te geven aan de gezellige en ontspannen sfeer die op oerol heerst en in contact te komen met leuke en spontane mensen.

Het weer zat ook echt mee, en het was ontzettend leuk om s,middags lekker door het dorp te slenteren en te genieten van allerlei leuke en verrassende artiesten en straattheater optredens, of naar het noordzee strand te fietsen en een lekkere duik te nemen in de golven. Op het groene strand was een groot muziek podium gebouwd, waar je tot half negen s,avonds lekker kon swingen en een biertje kon drinken samen met een vrolijk en enthousiast publiek. Rond zes uur s,avonds werd er meestal gezamenlijk genoten van een heerlijk bereide maaltijd waarna er samen of afzonderlijk naar een avondvoorstelling van de diverse theater groepen of andere bezienswaardigheid werd gegaan.

De laatste avond aan boord kwam Michiel onverwacht met een hele verzameling petten en pruiken, en hebben we ter afsluiting van een bijzondere en fijne week nog even onze eigen theatervoorstelling gegeven onder luid gelach en dikke pret om de vreemde en bizarre typetjes die er uit de hoed getoverd werden.

De volgende morgen om acht uur worden de trossen los gegooid en met weemoed en een brok in de keel varen we de haven uit beseffende dat er een einde komt aan een prachtige week Oerol, vol van mooie ervaringen liefde en vriendschap, en het voelt alsof je afscheid neemt van een hele goeie vriend of geliefde. We varen de waddenzee op en langzaam worden de huizen de Brandaris het muziekpodium de boten het strand de haven kleiner en kleiner. Maar heel veel tijd om na te denken hebben we niet want er staat een harde wind en er valt een stevige bui, �er moet gezeild worden� alle hens aan dek, regenpakken aan en de zeilen hijsen met man en macht word er aan de touwen gesjord en het grootzeil word gehesen, even later word ook de fok hoog de masten in getrokken, het schip vaart nu op volle zee, de boeg van het schip beukt op de golven en witte schuimende golven kletteren over het dek. We scheren met flinke vaart door het water de Schipper besluit ook het voorste zeil nog bij te zetten, het schip scheert nu schuin en met volle snelheid door het water, dit is zeilen.!!

Na een mooie dag zeilen komen we aan in de haven van Workum en na een kop koffie en het uitladen van de bagage neemt iedereen afscheid van elkaar, en gaat ieder weer zijn eigen weg. Ook ik vertrek met de auto terug naar huis denkend aan een mooie tijd op Oerol, die ik in mijn armen heb gesloten als een vriend,vastbesloten hem volgend jaar weer op te zoeken .

Met dank aan Michiel Ieke en Hans en alle gasten.

Veel liefs en misschien tot ziens, Rene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 1 =