Aan dek

Aan dek van de “Hoop Doet Leven” is er een zee van ruimte. Bij Michiel en Rosa op het achterdek is veel plaats om er gezellig bij te komen zitten op één van de ronde banken of om mee te doen met het navigeren en het sturen van het schip. Voor de roef, de traditionele schipperswoning achterop, is een ruim dek waar je lekker in de zon kunt liggen, of gezellig bij elkaar kunt zitten.

De tuigage 

De zeilen van de voorste mast worden sinds het begin met traditionele tuiglieren op handkracht gehesen. De zeilen aan de bezaanmast, de achterste mast hijsen we met touwvallen op de hand.

En, net als vroeger, wordt het schip met een stuurwiel gestuurd, zodat iedereen, ook kinderen dat aan kunnen. Het is een bijzondere ervaring om zo’n groot schip met het stuurwiel in handen door de golven te sturen. Als het schip goed getrimd is stuur je haar met je pink!

Meezeilen

Veiligheid staat natuurlijk voorop. De bemanning besteedt daarom veel aandacht aan het uitleggen van de omgang met het tuig, de vallen en de schoten. Actief meezeilen wordt zeker op prijs gesteld, want vele handen maken licht werk. U kunt erop rekenen dat de bemanning er op een prettige manier voor zorgt dat u vertrouwd raakt met het schip. Zeilervaring is niet nodig om actief mee te zeilen.
Het schip is rondom voorzien van een hoge reling die ook voor kleine kinderen goede bescherming biedt. Onder toezicht van ouders en bemanning kunnen ook kinderen veilig en avontuurlijk meezeilen. We hebben een ruime voorraad speciale kinderreddingsvesten aan boord. Voor de volwassenen zijn er gekeurde automatische reddingsvesten aan boord. Daarnaast heeft de Hoop Doet Leven een AED aan boord.