Aan dek

Aan dek van “De Arend”: een zee van ruimte. Het zeilschip is in 1892 gebouwd als dekschip, dus met het bemanningsverblijf onder het achter- dek. Doordat er geen opbouw op het dek staat heb je vrij uitzicht naar alle kanten. De geteerde houten luiken van vroeger hebben plaats gemaakt voor een schoon en geschilderd stalen dek, maar verder is het zeilschip authentiek. Michiel en Ieke doen hun best om het monumentale uiterlijk te bewaren. Het dek is ruim en er is plaats genoeg voor iedereen: gezellig bij elkaar in de zitkuip of languit aan dek in de zon.

De tuigage 

De zeilen worden sinds het begin met de hand gehesen en bediend. En, net als vroeger, wordt het schip niet met een stuurwiel, maar met een helmhout gestuurd. Het is een bijzondere ervaring om zo’n groot schip met je handen om het helmhout door de golven te sturen. Als het schip goed getrimd is stuur je haar met je pink!

Meezeilen

Veiligheid staat natuurlijk voorop. De bemanning besteedt daarom veel aandacht aan het uitleggen van de omgang met het tuig, de vallen en de schoten. Actief meezeilen wordt zeker op prijs gesteld, want vele handen maken licht werk. U kunt erop rekenen dat de bemanning er op een prettige manier voor zorgt dat u vertrouwd raakt met het schip. Zeilervaring is niet nodig om actief mee te zeilen.
Het schip is rondom voorzien van een hoge reling met houten zetboorden zodat deze ook voor kleine kinderen goed bescherming biedt. Onder toezicht van ouders en bemanning kunnen ook kinderen veilig en avontuurlijk zeilen.