Zeilschip ‘L’Arche de Noë’ heet nu: ‘De Arend’

Zeilen naar de Waddenzee om je schip te dopen? Het veranderen van een scheepsnaam is nu eenmaal niet zonder gevaar. Het kan het schip en de opvarenden in het ongeluk storten als je het verkeerd doet. Zeemansbijgeloof? Als je de juiste procedure volgt is er niks aan de hand; je moet er voor zorgen dat het schip droogvalt, en het omdopen moet verricht worden met een puts slootwater (op de Friese meren of het IJsselmeer) of zeewater als de doop op de Waddenzee wordt verricht. Dan kun je veilig verder zeilen.


Waarom De Arend?
‘L’Arche de Noë’ is een prachtige maar lastige naam. Het schip kreeg daardoor uiteenlopende namen, zoals de Ark van Noach, de Ark, L’Arche en L’Arche de Noe. We hebben uiteindelijk gekozen voor één heldere naam, die bij het schip en bij ons past; ‘De Arend’, naar het skûtsje waarop Michiel met zijn ouders vroeger de zeilvakanties doorbracht. Dit schip was vernoemd naar Michiels grootvader Arend Van Randen, en zo verwijst de nieuwe naam naar de koning der vogels en naar opa.

Korte naamshistorie

Van 1888 tot 1930 heette het schip ‘Twee Gebroeders’. In 1930 is het schip naar België verkocht en kreeg het de naam ‘L’Arche de Noë’. In 2007 kreeg het schip de naam ‘De Arend’.

Verslag van het omdopen

Om droog te kunnen vallen moesten we naar de Waddenzee zeilen. In de nacht van woensdag 3 mei 2007 zijn we ’s avonds laat met hoog water boven één van de zandbanken van de Waddenzee voor anker gegaan, en bij het ochtendgloren was het water weg, en lag ‘L’Arche de Noë’ mooi droog bovenop de zandbank.

De puts zeewater voor het dopen moest een heel eind verderop gehaald worden.

De doop zelf wordt bij voorkeur verricht door een mooie jongedame, waarvoor wij onze dochter Anna bereid hebben gevonden.